Σελίδες

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Πέθανε ο πειραιώτης συνδικαλιστής Γιώργος Λαμπράκης την ίδια μέρα που δολοφονήθηκε ο αγωνιστής πατέρας του πριν 61 χρόνια!

Η φωτό είναι από το 902.gr
Με ένα τραγικό παιγνίδι της μοίρας έμελλε να «γραφτεί» το τέλος του υπαλλήλου του Δήμου Πειραιά και συνδικαλιστή Γιώργου Λαμπράκη, γιου του αγωνιστή βουλευτή Πειραιά της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ο Γιώργος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου οδηγών – μηχανικών και εργατών καθαριότητας του Δήμου Πειραιά και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης 22/5, ανήμερα της μαύρης επετείου της δολοφονίας του πατέρα του!
Ο Γιώργος Λαμπράκης είχε την αμέριστη εκτίμηση των συναδέλφων του ως συνεπής και πρωτοπόρος σε κάθε διεκδίκηση και αγώνα. Η πολιτική κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 11:30 στο Γ’ Νεκροταφείο και θα ακολουθήσει η τελετή καύσης στη Ριτσώνα, σύμφωνα με την επιθυμία του.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Αποχαιρετάμε τον πολύτιμο σύντροφο Γιώργο Λαμπράκη, σεμνό αγωνιστή – κομμουνιστή, μαχητή της ζωής, που έδωσε με παλικαριά και την τελευταία του μάχη. Και αυτό μας γεμίζει θλίψη, επειδή ο σ. Γιώργος είχε ακόμη πάρα πολλά να προσφέρει.
Ο σ. Γιώργος, γεννήθηκε το 1959, γιος του βαλκανιονίκη, γιατρού, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ και βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.
Φεύγει την ίδια ακριβώς μέρα με την δολοφονία του πατέρα του, 61 χρόνια μετά.
Έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1983 στην ΚΟΒ εργαζομένων Δήμου Πειραιά, όπου εργαζόταν. Ως συνδικαλιστής και για χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου οδηγών – μηχανικών και εργατών καθαριότητας του Δήμου Πειραιά, είχε την αμέριστη εκτίμηση των συναδέλφων του ως συνεπής και πρωτοπόρος σε κάθε διεκδίκηση και αγώνα.
Στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το Κόμμα μας το 1991, στάθηκε στη σωστή πλευρά υπερασπιζόμενος το Κόμμα και την αταλάντευτη πάλη για τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.
Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και μέχρι και σήμερα αντιπρόεδρός της. Ο σύντροφος Γιώργος, βάδισε χιλιάδες χιλιόμετρα της Ειρήνης και του Αγώνα, περπάτησε σε όλες τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, ένας πραγματικός μαραθωνοδρόμος.
Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στη γυναίκα του, συντρόφισσα Δέσποινα, τα παιδιά και τα εγγόνια του
».
Επίσης, η ΕΕΔΥΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει, μεταξύ άλλων:
«Η επαφή του με το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με την ΕΕΔΥΕ, ξεκίνησε το 1983, όταν ο συναθλητής του Γρηγόρη Λαμπράκη, Σωτήρης Νάνος, τον έφερε σε επαφή με τους συνοδοιπόρους του Γρηγόρη Λαμπράκη, Παντελή Γούτη, Μπάμπη Παπαδόπουλο και Ανδρέα Μαμμωνά. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Για περισσότερα από 40 χρόνια, από το 11ο έως και το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, ο Γιώργος Λαμπράκης διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της δράσης του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης
».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, το ενδιαφέρον του Γιώργου Λαμπράκη «για τη νέα γενιά και για το πως αυτή θα ενταχθεί ακόμη περισσότερο στον αγώνα και στο κίνημα».
«Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο Κόμμα του, το ΚΚΕ» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ.

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Την ίδια μέρα, 22 Μαΐου του 1963, είχε δολοφονηθεί στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς ο αγωνιστής βουλευτής Πειραιά της ΕΔΑ, γιατρός και βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος Γρηγόρης Λαμπράκης
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη καθώς ήταν βασικός ομιλητής σε εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ, που θα γινόταν σε αίθουσα της πόλης.
Πριν ακόμα η εκδήλωση ξεκινήσει, πλήθος παρακρατικών και αστυνομικών με πολιτικά είχαν καταλάβει τα γειτονικά πεζοδρόμια, κραυγάζοντας συνθήματα και προπηλακίζοντας όσους προσέρχονταν στην αίθουσα για να πάρουν μέρος σε αυτή.
Άλλοι αστυνομικοί, ένστολοι, αν και παρόντες σε μεγάλο αριθμό δεν λάμβαναν κανένα μέτρο για την απώθηση των παρακρατικών, παρά τις διαμαρτυρίες των οργανωτών και του ίδιου του Λαμπράκη, ενός μέλους δηλαδή του ελληνικού κοινοβουλίου. Μάλιστα, ένας παρακρατικός κατόρθωσε να χτυπήσει τον Λαμπράκη στο κεφάλι με ρόπαλο κατά την είσοδό του στην αίθουσα της εκδήλωσης, τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Σοβαρά, αντίθετα, τραυματίστηκε από τους ανεξέλεγκτους διαδηλωτές ο άλλος αριστερός βουλευτής, Γιώργος Τσαρουχάς.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Λαμπράκης εγκατέλειψε την αίθουσα με πρόθεση να κατευθυνθεί σε κοντινό ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει. Τον ακολούθησαν μόνο δύο σύντροφοί του, καθώς η αστυνομία απέκλεισε το κοινό της εκδήλωσης στο εσωτερικό της αίθουσας, απαγορεύοντας προσωρινά την έξοδο.

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Ελ. Βενιζέλου και παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε αποκλείσει όλους τους δρόμους, ένα τρίκυκλο εμφανίστηκε από το πουθενά, πλησίασε τον Λαμπράκη με ιλιγγιώδη ταχύτητα και τον έριξε στο έδαφος. Κανείς αστυνομικός δεν κινήθηκε για να εμποδίσει το τρίκυκλο πριν το χτύπημα, να συλλάβει τον οδηγό του μετά, ή ακόμα και να βοηθήσει τον αιμόφυρτο Λαμπράκη. Όπως αποδείχτηκε, το θύμα είχε δεχτεί ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από μεταλλικό αντικείμενο.
Το πιθανότερο είναι ότι οι δράστες της επίθεσης θα είχαν διαφύγει ανενόχλητοι, αν ένας παριστάμενος Θεσσαλονικιός, ο Μανόλης Χατζηαποστόλου (με το παρατσούκλι «Τίγρης») δεν είχε πηδήσει αστραπιαία στην καρότσα του τρίκυκλου. Για ένα περίπου χιλιόμετρο το τρίκυκλο έτρεχε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης χωρίς κανένα αστυνομικό ή άλλο όχημα να το καταδιώκει.
Ο Χατζηαποστόλου εξουδετέρωσε μετά από σκληρή πάλη τον μοναδικό επιβάτη της καρότσας, Μανώλη Εμμανουηλίδη (ήταν αυτός που είχε καταφέρει το θανατηφόρο χτύπημα στον Λαμπράκη) και κατόπιν υποχρέωσε τον οδηγό Σπύρο Γκοτζαμάνη να σταματήσει. Ακολούθησε νέα πάλη αυτή τη φορά ανάμεσα στον Χατζηαποστόλου και τον Γκοτζαμάνη, έως ότου εμφανίστηκε ένας απλός τροχονόμος, ο οποίος μη γνωρίζοντας όσα είχαν προηγηθεί, συνέλαβε τον Γκοτζαμάνη κατόπιν υποδείξεων των περαστικών. Ο Λαμπράκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ σε κωματώδη κατάσταση από την οποία δεν εξήλθε ποτέ. Πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα.

Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση αλλά και διεθνή κατακραυγή. Την επομένη ένα πλήθος 500.000 ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο Α’ Νεκροταφείο για το «ύστατο χαίρε». Η συγκέντρωση όμως μετατράπηκε άμεσα σε διαδήλωση καταδίκης της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Παλατιού.

Και ενώ φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας ήταν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης και ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, η δικαστική έρευνα που διεξήγαγαν ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας και ο νεαρός ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης έφερε στο φως σχέσεις των αρχών με ένα ακροδεξιό παρακράτος. Ο ανακριτής Σαρτζετάκης απήγγειλε, μάλιστα, κατηγορίες και εναντίον ανώτατων αξιωματικών της Χωροφυλακής.
Σημαντικό ρόλο στις αποκαλύψεις έπαιξε και η μαχητική έρευνα και αρθρογραφία τριών δημοσιογράφων που είχαν ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να καλύψουν το θέμα: Του Γιώργου Ρωμαίου του Βήματος (μετέπειτα υπουργού του ΠΑΣΟΚ), Γιάννη Βούλτεψη της Αυγής και Γιώργου Μπέρτσου (της τότε μεγάλης σε κυκλοφορία Ελευθερίας των Αθηνών).
 Οι φυσικοί αυτουργοί καταδικάστηκαν τον Δεκέμβριο του 1966 σε πολυετή φυλάκιση και απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

  • Με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου