Φωτό από παλαιότερη άφιξη του πλοίου |
Η άφιξη του πλοίου στο 115ο παγκόσμιο ταξίδι του θα γίνει την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, σε μια κρίσιμη περίοδο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και με τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία και θα καλωσορισθεί με δύο σημαντικές δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα:• Το πρωί στις 11 πμ ο ελληνικός κλάδος της IPPNW, το ΠΑΔΟΠ, και οι «Φίλοι της Φύσης» σε συνεργασία με την ΚΟΔΕΠ υποδέχονται γιαπωνέζους ακτιβιστές από τους επιβάτες του πλοίου σε συμβολικό καθαρισμό της ακτής στα Βοτσαλάκια Πειραιά.
Οι γιαπωνέζοι ακτιβιστές κάνουν στη χώρα τους την ίδια δραστηριότητα, με τα υλικά, που μαζεύουν κατασκευάζουν διάφορα χειροτεχνήματα και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν Έλληνες, που έχουν την ίδια οικολογική δράση. Έχουν προσκληθεί όλες οι σχετικές ΜΚΟ της Ελλάδας, αλλά η συμμετοχή όλων όσοι ενδιαφέρονται είναι ευπρόσδεκτη.
• Το απόγευμα στις 6.30 μμ η ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και η ALPHA SHIPPING AGENCY διοργανώνουν την εκδήλωση "TOKEI MARU- 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ", που θα πραγματοποιηθεί στο κρουαζιερόπλοιο PACIFIC WORLD του ιαπωνικού οργανισμού PEACE BOAT (ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ).
Να σημειωθεί ότι το TOKEI MARU ήταν το γιαπωνέζικο πλοίο που είχε διασώσει πολλούς πρόσφυγες κατά την Μικρασιατική καταστροφή και θα γίνει συμβολική τελετή επίδοσης ευχαριστήριου αναμνηστικού στον καπετάνιο του Πλοίου της Ειρήνης.
• Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η ονομαστική σας καταχώρηση σε ένα από τα παρακάτω τηλέφωνα:
Στέφανος Μίλεσης (Πρόεδρος Φ.Σ.Π.): 6946153115
Πέτρος Αρβανίτης (Αντιπρόεδρος Φ.Σ.Π.): 6977424545
Σοφία Σπύρου (Γ. Γραμματέας Φ.Σ.Π.): 6934777215 ή στο mail της Φιλολογικής Στέγης info@filologiki.gr με παράλληλη αναγραφή αριθμού τηλεφώνου επικοινωνίας.
Ένα σύντομο ιστορικό
Αυτό είναι το 115ο παγκόσμιο ταξίδι του Πλοίου της Ειρήνης, το οποίο οργανώνει η ομώνυμη οργάνωση «Peace Boat», που εδρεύει στο Τόκιο, κατέχει συμβουλευτική θέση στον ΟΗΕ, ενώ είναι βασικός εταίρος της ICAN - η Hibakusha Setsuko Thurlow παρέλαβε για την ICAN το Νόμπελ Eιρήνης 2017- .
Το 1983 ήταν η αρχή αυτής της σπουδαίας MKO, όταν ομάδα Ιαπώνων φοιτητών, που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την αποσιώπηση από τους κρατούντες του πολεμικού παρελθόντος της Ιαπωνίας σε βάρος των γειτονικών χωρών και λαών, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα περιφερειακό ταξίδι ειρήνης και συμφιλίωσης με τους λαούς αυτούς. Η προσπάθεια σημείωσε μεγάλη επιτυχία, βρίσκοντας μαζική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και να παγκοσμιοποιηθεί. Έτσι, ιδρύθηκε η αντίστοιχη οργάνωση «Peace Boat» («Πλοίο της Ειρήνης»), η οποία στη συνέχεια προχώρησε στην πραγματοποίηση παγκόσμιων ταξιδιών, μεταφέροντας Hibakusha (επιζήσαντες των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι) και διαδίδοντας το αντιπυρηνικό φιλειρηνικό μήνυμα.
Το 1991 το Πλοίο ξεκίνησε και τερμάτισε στον Πειραιά το παγκόσμιο ταξίδι του και έκτοτε διοργανώνουμε από κοινού δραστηριότητες (επισκέψεις σε σχολεία, δήμους, στο ΥΠΕΞ, τη Βουλή, το Μαξίμου, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) σε κάθε επίσκεψη του Πλοίου στην Ελλάδα κάποιες φορές και δύο φορές το χρόνο.
Η οργάνωση «Peace Boat» έχει εξασφαλίσει συνεργασίες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο για την πραγματοποίηση του ταξιδιού γύρω από την Γη, που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες, με κύριο αίτημα έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία. Επίσης οργανώνει και συμμετέχει σε πολλές καμπάνιες, όπως για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο, για το περιβάλλον και άλλα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, ενώ η προσφορά της δεν σταμάτησε ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά συνεχίστηκε με διαδικτυακές δραστηριότητες.
• Στοιχεία έχουν παρθεί από κείμενο, που υπογράφει η κ. Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, Πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW, τηλ 6946068777
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου