Σελίδες

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Σε κάθε Δήμο της περιοχής θα δημιουργηθεί μια παιδική χαρά για φιλοξενία παιδιών με ειδικές ανάγκες. Δειτε που θα γίνουν

Φωτό αρχείου
Μέσα στο 2024 προγραμματίζεται να λειτουργήσουν στους πέντε Δήμους της περιοχής του Πειραιά, ισάριθμες παιδικές χαρές για φιλοξενία παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1,5 εκατομ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και στοχεύει να εξασφαλιστούν σύγχρονοι και λειτουργικοί χώροι, που θα προωθούν τη συμμετοχή όλων των παιδιών στο παιχνίδι, χωρίς αποκλεισμούς.
Συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένες παιδικές χαρές θα διαμορφωθούν ώστε να είναι «για όλους» και τα παιδιά με αναπηρίες να μπορούν να παίξουν ταυτόχρονα, αλλά και μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, τα αδέρφια τους ή τους φίλους τους.
Έτσι, τα παιδιά με κινητικά προβλήματα που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο χώρο αλλά και να χρησιμοποιήσουν τους εξοπλισμούς με ή χωρίς το αμαξίδιο τους και πάντοτε μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά.
Στο πλαίσιο των παραπάνω κατευθύνσεων, επιλέχτηκαν από τους Δήμους που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, πέντε περιοχές που κρίθηκαν από τους ίδιους τους Δήμους κατάλληλες για την δημιουργία μιας παιδικής χαράς, όπου τα περισσότερα όργανα θα είναι κατάλληλα και φιλικά για χρήση από ΑΜΕΑ, θα υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αναπηρικά αμαξίδια, και η γενικότερη διαμόρφωσή της θα διευκολύνει τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και τους συνοδούς αυτών.
Αναλυτικά, οι χώροι των επεμβάσεων είναι οι ακόλουθοι:


1.   Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννου Ρέντη: έκταση 740 τ.μ.  στον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου Θεάτρου.


2. Δήμος Πειραιά : έκταση 718 τ.μ.  στο βορειοδυτικό τμήμα της πλατείας Γεωργίου Γεννηματά, στα Καμίνια
3. Δήμος Κορυδαλλού: έκταση 550 τ.μ.  στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
4. Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας : έκταση 480 τ.μ. στην Ακτή Κράκαρη στην περιοχή των Λιπασμάτων

5. Δήμος Περάματος : έκταση 466 τ.μ.  στο νότιο τμήμα της πλατείας Ποντίων

Το έργο
Η επιλογή του εξοπλισμού των παιδικών χαρών έγινε με τρόπο που διασφαλίζει :
• να είναι προσβάσιμος στο σύνολό του. Να είναι πολύ-λειτουργικός, να επιτρέπει το παιχνίδι σε όλες τις πλευρές, να διαθέτει στοιχεία που προσφέρουν ποικίλες ευκαιρίες για παιχνίδι και όπου είναι εφικτό να διαθέτει ειδικά στοιχεία που εξυπηρετούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
• να προσφέρει ευκαιρίες παιχνιδιού σε τρία επίπεδα: δραστηριότητες προσβάσιμες από το επίπεδο του εδάφους, δραστηριότητες σε ανυψωμένα επίπεδα και δραστηριότητες σε πολλαπλά επίπεδα. Όταν πρόκειται για παιδιά με κινητικά προβλήματα η πρόσβαση στα υπερυψωμένα επίπεδα να μπορεί να γίνεται είτε μέσω προσβάσιμης κλίμακας, είτε μέσω ράμπας.
• να εξασφαλίζει την ψυχαγωγία και δραστηριότητα παιδιών διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών και να είναι σχεδιασμένος με βάση τις εργομετρικές, πνευματικές και ψυχαγωγικές ανάγκες και τις κινητικές, κοινωνικές, γλωσσικές, μαθησιακές δεξιότητες της ηλικιακής ομάδας στην οποία απευθύνεται.
• να επηρεάζει θετικά βασικές δραστηριότητες παιχνιδιού και να προάγει την εξελικτική διαδικασία του χρήστη/παιδιού.
• να διεγείρει με τον παρακινητικό του χαρακτήρα, τη συμμετοχή, την κινητικότητα, τον πειραματισμό και να προάγει τόσο τη νοητική όσο και τη δημιουργική διαμόρφωση συμπεριφοράς.
• να εξυπηρετεί και να διευκολύνει την ανάγκη του χρήστη/παιδιού για κοινωνικοποίηση.
• να αποτελεί πρότυπο για τις απαιτήσεις και προδιαγραφές ασφάλειας που ισχύουν διεθνώς.
• να εστιάζει στο περιβάλλον, ακολουθώντας τις αρχές του αειφόρου σχεδιασμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου