Σελίδες

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Γήπεδο Ζωής: Ένα όνειρο που χάθηκε για τη Νίκαια. Τι θα γινόταν. Γιατί απέσυρε το Ίδρυμα Νιάρχος τη χρηματοδότηση

Μακέτα μέρους του Γηπέδου Ζωής
(Η φωτό από το site του προγράμματος)

 Η Νίκαια χάνει το «Γήπεδο Ζωής», το φιλόδοξο πρόγραμμα που εμπνεύστηκε ο αγαπημένος Νικαιώτης καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης και στηρίχτηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε ότι σταματάει την δημιουργία του.
Βέβαια, στην ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΙΣΝ αναφέρεται απλά ότι «αναβάλλει επ’ αόριστον τη δημιουργία του Γηπέδου Ζωής στη Νίκαια», αλλά όλα δείχνουν ότι το πρόγραμμα μπαίνει στο… χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Το Γήπεδο Ζωής είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του ΙΣΝ και σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και την ΑΜΚΕ Γήπεδο Ζωής. Στόχος ήταν να δημιουργήσει ευκαιρίες εξέλιξης και έμπνευση για έναν υγιή τρόπο ζωής στα παιδιά και τους εφήβους της ευρύτερης περιοχής της Νίκαιας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος γίνονταν από το 2019 διάφορες εκδηλώσεις. Ωστόσο, βασική επιδίωξη ήταν η

δημιουργία ενός ασφαλούς πολυμορφικού χώρου έκτασης 5.300 τ.μ που θα δημιουργείτο στη Νίκαια, στεγάζοντας όλες τις δραστηριότητες  μέσα στα επόμενα χρόνια, ώστε τα παιδιά να βρουν ένα ασφαλές και ελκυστικό περιβάλλον, το οποίο θα τα βοηθήσει να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να διαμορφώσουν έναν δυνατό χαρακτήρα βασισμένο σε αξίες, γνώσεις και στόχους.
Μακέτα μέρους του Γηπέδου Ζωής
(Η φωτό από το site του προγράμματος)
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές το Γήπεδο Ζωής – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα μπορούσε να φιλοξενεί 600 παιδιά κάθε μέρα. Πέραν του κεντρικού κτηρίου που θα εκτεινόταν σε 5.300 τ.μ, θα διέθετε  ελεύθερους χώρους 4.500 τ.μ, ανοιχτές εκτάσεις εντός κτηρίου 1.500 τ.μ, καθώς και φυτεμένα δώματα και χώρους πράσινου.
Στα νέα, σύγχρονα κτήρια προβλεπόταν να υπάρχουν αίθουσες ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, τραπεζαρία για καθημερινό γεύμα, αίθουσα καλλιτεχνικής δημιουργίας, γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5, κλειστή αθλητική αίθουσα (μπάσκετ, βόλεϊ και άλλα αθλήματα), διάδρομος στίβου, studio μουσικής και podcast, μηχανουργείο, αίθουσα χορού και κήποι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Τελικά, όπως ανακοινώθηκε από το ΙΣΝ «το κόστος των κτηριακών εγκαταστάσεων του Γηπέδου Ζωής στη Νίκαια, από τα 10 εκατομμύρια ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού, διπλασιάστηκε στη φάση της μελέτης, αγγίζοντας το ποσό των 20 εκατομμυρίων, ακόμα και πριν ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου από την οποία αναμενόταν να προκύψει περαιτέρω αύξηση του κόστους».
Μακέτα μέρους του Γηπέδου Ζωής
(Η φωτό από το site του προγράμματος)
Έτσι, καθώς κατά το ΙΣΝ «οι οικονομικοί μας πόροι είναι πεπερασμένοι και το ανθρώπινο δυναμικό μας επαρκεί για συγκεκριμένο αριθμό μακροχρόνιων πρωτοβουλιών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον παγκοσμίως» αποφασίστηκε να επικεντρωθεί «στην υλοποίηση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), ένα πολυσχιδές και απαιτητικό εγχείρημα που περιλαμβάνει πάνω από 30 διαφορετικές δράσεις στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους καθώς και την αύξηση της προσβασιμότητας σε αυτές τις υπηρεσίες».
«Αιχμή του δόρατος αυτής της Πρωτοβουλίας είναι η κατασκευή των 3 Νέων Δημόσιων Νοσοκομείων στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη, για τα οποία, όπως ανέφερε και ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του στο SNF Nostos Conference 2023, θα είμαστε σε θέση, σύντομα, να πούμε περισσότερα», υπογράμμισε στην ίδια ανακοίνωση το Ίδρυμα.
Σε ότι αφορά την ΑΜΚΕ Γήπεδο Ζωής, όπως αναφέρει το ΙΣΝ, «θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Νίκαια για τους επόμενους μήνες, με την υποστήριξη του ΙΣΝ, η οποία θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου