Σελίδες

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Όλο το παρασκήνιο της εκλογής του νέου γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Η θέση της Ελλάδας

Φωτο του ΙΜΟ από παλαιότερη συνεδρίαση
Σε αποτυχία φαίνεται να οδηγήθηκε η ναυτιλιακή διπλωματία της Ελλάδας κατά την διαδικασία της εκλογής του νέου γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ- IMO).
Παρότι η ψηφοφορία είναι μυστική η ελληνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει, από τον περασμένο Απρίλιο, δια στόματος του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ότι θα υποστηρίξει τον Τούρκο υποψήφιο για την κορυφαία θέση του Οργανισμού, που είναι όργανο του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα την υποστήριξη της Τουρκίας για να γίνει η Ελλάδα ένα από τα μη μόνιμα εκ περιτροπής μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ωστόσο, ο Τούρκος υποψήφιος στη μυστική ψηφοφορία, που έγινε, την Τρίτη 18/7, στο Λονδίνο, ηττήθηκε και στην θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΙΜΟ αναδείχθηκε ο

52χρονος προτεινόμενος από τον Παναμά Arsenio Dominquez, μέχρι τώρα διευθυντής του Τμήματος Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Οργανισμού.
Ο Dominquez, που έχει πτυχίο ναυπηγού και μεγάλη γνώση των παρασκηνίων και των διαδικασιών του ΙΜΟ, αφού βρίσκεται εκεί, σε διάφορες θέσεις, εδώ και 25 χρόνια,  πρόβαλε εξαρχής ως φαβορί.
Δεύτερος επικρατέστερος ήταν ο 62χρονος Τούρκος Suat Hayri Aka, μέχρι τώρα εκπρόσωπος της χώρας του στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), και πρώην υφυπουργός για τις θαλάσσιες υποθέσεις στο υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας ενώ ισχυρή θεωρείτο και η υποψηφιότητα της Nancy Karigithu, εκπροσώπου της Κένυας, μιας από τις τρεις γυναίκες που για πρώτη φορά διεκδίκησαν τον ανώτατο αξίωμα του ναυτιλιακού οργανισμού.
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει την τούρκικη υποψηφιότητα λέγεται ότι είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια της Κύπρου, καθώς εκτός των άλλων η Τουρκία παρακωλύει, εδώ και χρόνια, την προσέγγιση στα λιμάνια της εμπορικών πλοίων με κυπριακή σημαία.
Έτσι, όπως είχε δημοσιευτεί στον ξένο Τύπο, ο πρώην Κύπριος υπουργός Ναυτιλίας Βασίλειος Δημητριάδης ξεκίνησε μια προσπάθεια να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΙΜΟ, από τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τελικά, η υποψηφιότητα Δημητριάδη δεν «περπάτησε» και σε λίγες εβδομάδες είχε αποσυρθεί για να τεθεί ως υποψήφια από κράτη μέλη της ΕΕ η ανώτερη αξιωματούχος των μεταφορών της Φινλανδίας Minna Kivimaki, η οποία ανατρέποντας τα προγνωστικά έφτασε μέχρι την τελική ψηφοφορία με αντιπάλους τους υποψήφιους του Παναμά και της Τουρκίας.
Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε και πάλι ότι η ψηφοφορία είναι μυστική. Η ψήφος της Ελλάδας δεν έχει γίνει γνωστή αλλά είναι δύσκολο να πιστέψει κανένας ότι δεν τηρήθηκε η δέσμευση προς την Τουρκία του περασμένου Απρίλη.
Ο νέος Γ.Γ. του ΙΜΟ (φωτό του ΙΜΟ)
Όπως και να έχει στη πρώτη ψηφοφορία στη «κούρσα» για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΙΜΟ, που θα αναλάβει καθήκοντα από τη 1η Ιανουαρίου 2024, τέθηκαν έξη υποψήφιοι, με τον έβδομο, τον Moin Ahmed από το Μπαγκλαντές να δηλώνει ότι αποσύρεται.
Στη ψηφοφορία παίρνουν μέρος τα 40 κράτη- μέλη του Συμβουλίου του ΙΜΟ χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες. Στη πρώτη βρίσκονται η Ελλάδα, η Κίνα, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, ο Παναμάς, η Κορέα, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται άλλα 10 κράτη και στη τελευταία 20.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ξένο ναυτιλιακό Τύπο, στον πρώτο γύρο επικράτησε ο Dominguez από τον Παναμά με 11 ψήφους και ακολούθησε ο Τούρκος Aka με 10 ψήφους. Στη τρίτη θέση με 6 ψήφους βρέθηκε η εκπρόσωπος της Φινλανδίας ενώ τη τέταρτη μοιράστηκαν με 5 ψήφους ο καθένας ο εκπρόσωπος της Κίνας και η εκπρόσωπος της Κένυας. Τελευταία με τρεις ψήφους αναδείχτηκε η Dr Cleopatra Doumbia-Henry από τη Ντομίνικα στη Καραϊβική.
Στον επόμενο γύρο ο Dominguez αύξησε τις ψήφους του σε 15 παίρνοντας τις τρεις ψήφους της Ντομίνικα και κερδίζοντας μια ψήφο από την Κένυα, της οποίας η εκπρόσωπος αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι διατήρησαν ακριβώς τις ψήφους του πρώτου γύρου.
Στο τρίτο γύρο φάνηκε ότι ο εκπρόσωπος του Παναμά παρίνει το προβάδισμα, αφού κέρδισε άλλους δύο ψήφους από την Κένυα φθάνοντας στους 17 ενώ τους άλλους δύο τις κέρδισε η εκπρόσωπος της Φινλανδίας, που έφτασε στις 8 ψήφους. Ο Τούρκος παρέμεινε στις 10 ψήφους ενώ στις πέντε παρέμεινε Zhang Xiajojie που αποκλείστηκε.
Έτσι, στον τελικό αναμετρήθηκαν ο Dominguez, ο Aka και η Kivimaki. Ο πρώτος κατέκτησε 21 ψήφους, ο δεύτερος 11 και η Φινλανδή 8, με τον εκπρόσωπο του Παναμά να κερδίζει την θέση του γενικού γραμματέα του ΙΜΟ.

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου γενικού γραμματέα του ΙΜΟ


Ο Arsenio Dominquez σε δήλωσή του μετά την εκλογή του έστειλε ένα σαφές μήνυμα λέγοντας ότι «δεν φοβάμαι να ενοχλήσω λίγο τα πράγματα για να τα αλλάξω πραγματικά».
Ο ίδιος λίγες μέρες νωρίτερα είχε επισημάνει:
«Το ιστορικό μου δείχνει ότι στον ΙΜΟ ήμουν πάντα αμερόληπτος. Όταν ήμουν πρόεδρος της MEPC [Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος] ήμουν δίκαιος, διαφανής και ανεξάρτητος. Δεν καθόμουν εκεί να παίρνω αποφάσεις που δίνουν πλεονέκτημα ή ευνοούν τη θέση μιας συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου».
Όπως επισημαίνεται πλέον από όλο και περισσότερους παράγοντες το μεγάλο πρόβλημα του ΙΜΟ είναι να ενεργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, σαφήνεια και διαφάνεια, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται όλο και περισσότερο το κύρος του.
Ο Dominquez δέχεται την κριτική του θεσμού, αλλά πιστεύει ότι δεν πρέπει να παραβλεφθούν τα δυνατά του σημεία για την οικοδόμηση συναίνεσης.
«Αυτό που με ενθουσιάζει στον ΙΜΟ είναι αυτό που έχω δει όλα αυτά τα χρόνια: ότι μπορούμε να βρούμε την ευκαιρία να κινηθούμε μαζί, να σημειώσουμε πρόοδο μαζί. Λέτε ότι μπορεί να είναι αργός, και μερικές φορές μπορεί να επιταχύνει. Αλλά όλοι θέλουμε εναρμονισμένη παγκόσμια εφαρμογή και δεν θέλουμε να κατακερματίσουμε τον τομέα».
«Όσο περισσότερο συνεργαζόμαστε, όσο περισσότερο ακούμε ο ένας τον άλλον και καταλαβαίνουμε καλύτερα, τότε θα κάνουμε την απαραίτητη πρόοδο», έχει δηλώσει ο ίδιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου