Σελίδες

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

"Αγκάθια" στις σχέσεις Cosco- πειραικών επιχειρήσεων. Τι ζήτησε το ΕΒΕΠ από το πρέσβη της Κίνας. Τι δεν σκέφτηκαν όσοι ήθελαν τη πώληση του ΟΛΠ

Την παρέμβαση του πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα ζητάει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) για να ξεπεραστούν «αγκάθια» στην σχέση της επιχειρηματικής κοινότητας με την Cosco και να υπάρξει μια περισσότερη ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πλευρών.
Αυτό φάνηκε σε συνάντηση του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα,. Xiao Junzheng με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βασίλη Κορκίδη, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ ζήτησε, ευθέως, την παρέμβαση του πρέσβη, ώστε η Cosco να αξιοποιήσει περισσότερο τις δυνατότητες των υφιστάμενων «παραναυτιλιακών» ελληνικών επιχειρήσεων.
Ακόμα, έγινε εκτενής συζήτηση για «δέσμη προβλημάτων», που αντιμετωπίζουν ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν τις εμπορικές σχέσεις με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της COSCO, πράγμα για το οποίο ο κινέζος πρέσβης περιορίστηκε να κάνει μια αναφορά στην αναγκαιότητα δημιουργίας δίαυλου διαλόγου για την επίλυσή τους.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Κορκίδης εξέφρασε:ουσιαστικά,  προσδοκίες για την προσέλκυση κινέζικων επιχειρήσεων σε επενδύσεις σε συνεργασία με τις ελληνικές σε τομείς της ελληνικής οικονομίας έχοντας τον Πειραιά ως βάση τους αλλά και να γίνει το λιμάνι εκτός από πύλη εισόδου των κινέζικων προϊόντων μια αμφίδρομη πύλη «ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες στην Κινεζική αγορά»
Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε, με αφορμή τις ναυπηγήσεις ελληνόκτητων πλοίων σε κινέζικα ναυπηγεία, την ανάπτυξη συνεργασίας «μεταξύ των Κινεζικών ναυπηγείων και ελληνικών επιχειρήσεων, που κατασκευάζουν υλικά όλων των τύπων και αναλώσιμα για τα πλοία, αλλά και επιχειρήσεων που ειδικεύονται στις κατασκευές πλοίων, την τεχνογνωσία των οποίων και εξήρε».
Ο κινέζος πρέσβης κατά την πάγια τακτική των διπλωματών της Κίνας απέφυγε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και να περιορίζεται να μιλάει για μία «win win» σχέση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «ανάπτυξη θα έρθει μαζί»….
Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα,  κ. Xiao Junzheng, τέλος, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση, στις 7 Μαρτίου 2023, με θέμα: «Διεθνοποίηση του Ναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά – Η ζωτική κινητήρια δύναμη στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού» η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς.

@ (Σχόλιο) Να θυμίσουμε ότι η πώληση του ΟΛΠ από την αρχή της διαδικασίας (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) μέχρι το τέλος (ΣΥΡΙΖΑ) συνοδεύτηκε από μια τεράστια μυθολογία. Από προσδοκίες για αγορά χρέους από την Κίνα μέχρι τη δημιουργία τέτοιας ανάπτυξης που το γουάν (νόμισμα της Κίνας) θα πλημμύριζε τον Πειραιά. Πολλοί υστερόβουλα ή από αφέλεια ή και απελπισία είχαν πιστέψει σε αυτά και υπερθεμάτιζαν για την πώληση.
Το γεγονός είναι ότι όλα αυτά δεν λάμβαναν υπόψη το αυτονόητο: Οι κινέζοι αγοράζουν το λιμάνι για να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα και εάν αυτά δημιουργούν θετικές προοπτικές έχει καλώς, αλλά δεν θα θίξουν με τίποτα τα συμφέροντά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο η κρατική Cosco έχει πάντα τη στήριξη και της πρεσβείας της Κίνας.
Έτσι, τώρα, που η πειραϊκή επιχειρηματικότητα διαπιστώνει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα περίμενε και οι σχέσεις με την Cosco  έχουν προβλήματα ψάχνει να βρει λύσεις. Δύσκολο! Και ακόμα πιο δύσκολο να πειστούν οι κινέζοι να παραμερίσουν δικές τους επιχειρήσεις για να προτιμήσουν ελληνικές στην προμήθεια υλικών για ναυπηγούμενα πλοία.
Δυστυχώς, το πειραϊκό επιχειρείν αποδείχτηκε ότι δεν είχε δικό του σχέδιο και παρακολουθούσε άκριτα τις πολιτικές επιλογές.....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου