Σελίδες

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Πειραϊκές ιστορίες: Κι' όμως κάποτε εορταζόταν στον Πειραιά η επέτειος της γέννησης του Μ. Ναπολέοντα!

Ο Μ. Ναπολέων. Η φωτό (προσαρμοσμένη)
από τη Βικιπαίδεια

 Το ξέρατε ότι υπήρξε εποχή, που γιορταζόταν στον Πειραιά, η επέτειος της γέννησης του Ναπολέοντος του Α’, αυτοκράτορα των Γάλλων, που έμεινε γνωστός ως Μέγας Ναπολέων; Κι’ όμως συνέβαινε…..
Ήταν η εποχή, κατά την οποία στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Αγγλίας προχώρησαν σε κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά (1854- 1857), επειδή ο βασιλιάς Όθωνας θεώρησε ότι μπορούσε να αξιοποιήσει τον Κριμαϊκό πόλεμο, στον οποίο είχε εμπλακεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία για να απελευθερωθούν υπόδουλες περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.
Για αυτό το λόγο ο Όθων υποδαύλιζε την εξέγερση Ελλήνων σε αυτές τις περιοχές παρά τις αντιρρήσεις των κυβερνήσεων της χώρας, που φοβόντουσαν ακριβώς τα αντίποινα των Άγγλων και των Γάλλων, οι οποίες στήριζαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην πολεμική εμπλοκή με την Ρωσία.
Για την ιστορία να πούμε ότι ο Κριμαϊκός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμάχους την Αγγλία και την Γαλλία διεξήχθη από το 1853 έως το 1856 και θεωρείται ο πιο αιματηρός πόλεμος του 19ου αιώνα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα την αναδιαμόρφωση των γεωπολιτικών ισορροπιών.
Ας γυρίσουμε, όμως, στα δικά μας.

Είναι καλοκαίρι του 1856 και τα αγγλογαλλικά στρατεύματα κατοχής βρίσκονται στην Αθήνα και στον Πειραιά, έχοντας ήδη φέρει μαζί τους μια μεγάλη επιδημία χολέρας επειδή αρνούντο τότε να κάνουν την προβλεπόμενη διαδικασία καραντίνας. Όμως, αυτό είναι μια άλλη ιστορία……
Την Παρασκευή 3 Αυγούστου (15 Αυγούστου, με το νέο ημερολόγιο) οι Γάλλοι γιορτάζουν την επέτειο της γέννησης του Ναπολέοντος του Α’, την οποία ο συνονόματος ανιψιός του, που ήταν τότε αυτοκράτορας και κάποιες ελληνικές εφημερίδες (π.χ. «Αθηνά») με περίσσεια δουλοπρέπεια χαρακτήριζαν ως «συνετό και μεγαλόφρων ηγεμών» είχε καθιερώσει ως εθνική γιορτή.
Έτσι, με την ανατολή του ήλιου ο γαλλικός στρατός παρατάχθηκε «εις την κάτωθι της Τερψιθέας πλατεία» και περίπου στις 6.30 έγινε επιθεώρηση από τον ναύαρχο Βιλιωμέζ, ο οποίος έφτασε έφιππος από το λιμάνι, όπου βρίσκονταν τα πλοία, στην Τερψιθέα, ακολουθούμενος από πολυπρόσωπη συνοδεία.

Τα παράσημα και η θρησκευτική τελετή
Μετά την επιθεώρηση ο ναύαρχος απένειμε στον φρούραρχο Πειραιά, ταγματάρχη Μελιγγό (προφανώς ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες του) και σε τρεις γάλλους αξιωματικούς το παράσημο του τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
Οι τέσσερις παρασημοφορηθέντες έδωσαν τον γαλλικό όρκο και στη συνέχεια ο Γάλλος ναύαρχος πλησιάζοντας τον καθένα ξεχωριστά τον χτυπούσε τρεις φορές στους ώμους με το ξίφος του και απονέμοντας το παράσημο τους αγκάλιαζε.
Μετά το τέλος της τελετής, περίπου στις 7 το πρωί, στο μέσον της πλατείας Τερψιθέας, έγινε εκκλησιαστική τελετή, στην οποία είχαν πάει ο διοικητής των αγγλικών δυνάμεων συνταγματάρχης Κάμπελ, οι πρέσβεις Γαλλίας και Αγγλίας στην Αθήνα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης είχαν πάει ο θρυλικός ναύαρχος Κανάρης, ο στρατηγός Καλλέργης, πρωτοστάτης της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου, που ανάγκασε τον Όθωνα να παραχωρήσει το Σύνταγμα, ο δήμαρχος Πειραιά Λουκάς Ράλλης, ο αστυνόμος Πειραιά και αρκετός κόσμος.
Η τελετή έγινε, φυσικά με το καθολικό τυπικό, από τον ιερέα του γαλλικού στόλου, αββά Βελέτ, που έβγαλε λόγο και ακολούθησε δοξολογία, «εξ ωραίας εκκλησιαστικής μουσικής» ενώ στη συνέχεια τα πλοία έριξαν πανηγυρικούς κανονιοβολισμούς.
Το μεσημέρι ο Γάλλος ναύαρχος παρέθεσε γεύμα με 36 επίσημους προσκεκλημένους, στο οποίο έγιναν προπόσεις υπέρ του Γάλλου αυτοκράτορα Ναπολέοντα και της βασίλισσας της Αγγλίας. Για τον Έλληνα βασιλιά ούτε λέξη…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου