Σελίδες

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης. Η σχέση του με τις λαϊκές γειτονιές της Β' Πειραιά

Η φωτό είναι από τη wikipedia.org
Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο Μίκης Θεοδωράκης, ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης της Ελλάδας.
Ένας από τους λίγους διεθνούς εμβέλειας Έλληνες, ο Μίκης Θεοδωράκης, κατά τη μακρά πορεία του στην τέχνη, είδε τη μουσική του να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο, τα έργα του να ερμηνεύονται από κορυφαίους τραγουδιστές, ενώ καθιερώθηκε στο διεθνές ακροατήριο, υπογράφοντας τη μουσική αξεπέραστων ταινιών. Εξίσου γνωστά έργα έδωσε η μελοποίηση ποιημάτων του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σεφέρη, αλλά και του Χιλιανού Πάμπλο Νερούδα.
Ως πολιτικός, ο Μίκης Θεοδωράκης εξελέγη

πέντε φορές βουλευτής, διετέλεσε υπουργός, ενώ τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Μέχρι το τέλος υπήρξε έντονα παρεμβατικός στην πολιτική ζωή του τόπου, σχολιάζοντας με επιστολές και κείμενα τις εκάστοτε εξελίξεις, προκαλώντας, πολλές φορές, έντονες συζητήσεις γύρω από τις απόψεις του.
 Το 2000 υπήρξε υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
 Το 1953 παντρεύτηκε τη γιατρό Μυρτώ Αλτίνογλου και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαργαρίτα.

Η πολιτική δράση του και ο Πειραιάς
Ο Μίκης Θεοδωράκης συνδέθηκε τόσο μέσα από τα τραγούδια του όσο και με την πολιτική παρουσία του με τις λαϊκές γειτονιές της Β’ Πειραιά.
Ο ίδιος, ως πρόεδρος της Νεολαίας Λαμπράκη εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του Φεβρουαρίου 1964, με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ), στην οποία συμμετείχε το ΚΚΕ, στη Β’ Πειραιά. Η ΕΔΑ σε αυτή την Περιφέρεια είχε εκλέξει έναν βουλευτή, με τον Μίκη να έρχεται πρώτος με 12.871 ψήφους.
Την ίδια χρόνια αποκτά διεθνή αναγνώριση με τη σύνθεση της μουσικής για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek).
Μετά τη Μεταπολίτευση, το 1974, ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Ενωμένης Αριστεράς στην Βʹ Πειραιά, όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί. Έλαβε 7.349 σταυρούς προτίμησης και κατέλαβε την τρίτη θέση ανάμεσα σε 8 υποψηφίους. Ο συνδυασμός κατέκτησε μία έδρα, που την κατέλαβε ο Δημήτρης Γόντικας, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος είχε λάβει 14.519 σταυρούς. Στο ψηφοδέλτιο μετείχε και ο Χρήστος Φωτίου, μετέπειτα βουλευτής και υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Το 1978 μετά από πρόταση που δέχτηκε αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ. Ο συνδυασμός του έλαβε 59.428 ψήφους (ποσοστό 16,32%) καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, πίσω από τους συνδυασμούς των Δημήτρη Μπέη, που είχε εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων και του Γ. Πλυτά.
Το 1981 καταφέρνει να εκλεγεί βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Βʹ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, λαμβάνοντας 13.785 σταυρούς προτίμησης, πρώτη θέση ανάμεσα σε 10 υποψήφιους (μοναδική έδρα για το κόμμα στη συγκεκριμένη περιφέρεια). Επανεξελέγη το 1985, αυτή τη φορά τοποθετημένος στην πρώτη θέση του ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Το 1990 με τη διάσπαση του ΚΚΕ αποφασίζει να κατέλθει ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με τη Νέα Δημοκρατία. Εξελέγη, τοποθετημένος στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος και διατελεί υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και Επικρατείας για περίπου 2,5 χρόνια.
Την 1η Δεκεμβρίου 2010 ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοίνωσε την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία «Σπίθα». Το Σεπτέμβριο του 2013 αποφάσισε με επιστολή του να αποστρατευτεί από τη «Σπίθα».
Το 2015, κατά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αρχικά διάκειται ευνοϊκά προς αυτή, αλλά στη συνέχεια της άσκησε έντονη κριτική. Στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 τάχθηκε υπέρ του Όχι.

Πηγές:
•    lifo.gr
•   wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου