Η φωτό διατέθηκε από τη παράταξη "Πειραιάς για Όλους" |
Καταστρέφεται η σκηνή και το εσωτερικό του ιστορικού «Χάϊ Λάϊφ» σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος ενός ακόμα εμβληματικού κτηρίου της πόλης.
Το θέμα ανέδειξε, τις τελευταίες ημέρες, η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους», η οποία πραγματοποίησε, τη Πέμπτη 20/5, παρέμβαση διαμαρτυρίας ζητώντας:
2. την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, με την οποία αποχαρακτηρίστηκε το κτήριο από διατηρητέο
3. την άμεση ακύρωση της οικοδομικής άδειας
4. το σινεμά να ξαναγίνει σινεμά
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για όλους», Νίκος Μπελαβίλας, υπογράμμισε ότι «για τη δυσμενή εξέλιξη της υπόθεσης οι ευθύνες είναι δεδομένες· ανήκουν στον πρώην υφυπουργό ΥΠΕΝ, Δημήτρη Οικονόμου, που προέβη σε αυτή την παρανομία και θα προσφύγουμε εναντίον του, ανήκουν στους υπαλλήλους των Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ και της Πολεοδομίας Πειραιά για την έκδοση αδειών. Και θα δούμε αν υπάρχουν ευθύνες από τη δημοτική αρχή είτε για την άγνοια, είτε για τη γνώση -και αυτό είναι και το χειρότερο- γιατί εδώ υπάρχει ευθύνη για εξαπάτηση του Δημοτικού Συμβουλίου».
Για το θέμα έχει γίνει έντονη διαμαρτυρία από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Α’ Πειραιά του κόμματος Θοδωρή Δρίτσα.
« Έγκλημα! Με ποιο δικαίωμα η Κυβέρνηση αποφασίζει και αδειοδοτεί το γκρέμισμα της σκηνής και του εσωτερικού της ιστορικής και διατηρητέας αίθουσας πολιτισμού, του εμβληματικού για την πόλη του Πειραιά θεάτρου-κινηματογράφου "Χάι-Λάιφ’’, για να πουλάει ρούχα μια εταιρεία;», διερωτάται στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής του ο κ. Δρίτσας.
«Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και ένα χρόνο ότι το αιωνόβιο "Χάι-Λάιφ" κινδυνεύει. Επιτέλους σταματήστε αυτόν τον αρπακτικό "ιδιωτικό τομέα" που διαλύει τα πάντα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο «Πειραιάς για Όλους».
Η ίδια παράταξη σε ανακοίνωσή της εξηγεί:
«Πως έγινε αυτό; Κυριολεκτικά νύχτα, στις 15.10.2020 ο υφυπουργός ΥΠΕΝ, Δημήτρης Οικονόμου, με τη συναίνεση της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου Πειραιά ακύρωσε την κήρυξη του κινηματογράφου-θεάτρου που είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1986 και επέτρεψε την καταστροφή του συνόλου -της αίθουσας, της σκηνής, των θεωρείων και των καλλιτεχνικών του στοιχείων- και τη μετατροπή του σε πολυκατάστημα ρούχων».
Συνεχίζοντας, η παράταξη αναφέρει ότι «όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά συζητούσε τη διάσωση του «Χάι Λάιφ» (09.11.2020), ύστερα από κείμενο με τις υπογραφές εκατοντάδων Πειραιωτών που τη ζητούσαν, η δημοτική αρχή σφύριζε αδιάφορα ενώ είχε ήδη δώσει το πράσινο φως για την καταστροφή».
Συζήτηση στη Βουλή
Η φωτό διατέθηκε από τη παράταξη "Πειραιάς για Όλους" |
«Συνέπεια όλων αυτών, είναι η προ ολίγων ημερών έναρξη των εργασιών για την κατεδάφιση της σκηνής, την ισοπέδωση της πλατείας και την αλλαγή της στάθμης της, όπως και της καταστροφής των θεωρείων», τονίζει ο κ. Δρίτσας. Και ερωτά τον υπουργό Περιβάλλοντος:
«1. Με ποιο δικαίωμα έγινε ο αποχαρακτηρισμός του διατηρητέου «Χάι-Λάιφ» ; Ο Υπουργός, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός το θεωρούν «τσιφλίκι» τους; Αυτή είναι η άποψή τους για την «ανάπτυξη» και για τις «επενδύσεις»; Δεδομένου ότι η αξία του αρχιτεκτονικού μνημείου αποκαλύπτεται και από τις προηγούμενες αποφάσεις της διοίκησης (1982,1986), ότι το κτίριο διατηρείτο ακέραιο σε πολύ καλή κατάσταση, εν λειτουργία έως πρόσφατα ως χώρος πολιτισμού και αποτελεί ισχυρό τοπόσημο της ιστορίας της πόλης, όπως φαίνεται από την μεγάλη κινητοποίηση εκατοντάδων Πειραιωτών οι οποίοι υπέγραψαν για τη διάσωσή του, με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η ακύρωση της παλαιότερης κήρυξης;
2. Δεδομένου ότι το κτίριο κατασκευάστηκε προ εκατονταετίας (περ.1917) και εμπίπτει στον Αρχαιολογικό Νόμο ερωτήθηκε το ΥΠΠΟΑ για τις εργασίες αποξήλωσης των ιστορικών του στοιχείων; Προτίθεται να ακυρώσει άμεσα αυτήν την εξωφρενική απόφαση, ώστε να διασωθεί αυτός ο εμβληματικός χώρος της πόλης του Πειραιά;»
@ (Σχόλιο) Όταν ανέκυψε το θέμα υπήρξε πραγματικά μια σημαντικά μεγάλη κινητοποίηση Πειραιωτών, που συγκέντρωσαν υπογραφές και διατράνωσαν την θέλησή τους να προστατεύσουν τη φυσιογνωμία του Χάϊ Λάϊφ, ενός εμβληματικού κτηρίου της πόλης. Δυστυχώς, όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει τώρα η ίδια κινητοποίηση και αυτό είναι πολύ αρνητικό, διότι αυτή τη στιγμή δίνεται η εικόνα πως η αγωνία για τη διάσωση του κτηρίου εστιάζεται σε έναν πολιτικό χώρο. Και είναι αλήθεια ότι θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό η προσπάθεια να ήταν πιο διευρυμένη, όπως είχε ξεκινήσει. Μακάρι, να γίνει και πάλι η διάσωση του Χάϊ Λάϊφ αίτημα όλων των Πειραιώτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου