Σελίδες

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Δείτε τα 3 προβλήματα που κάνουν την ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου απειλή για 800 επιχειρήσεις

Η φωτό διατέθηκε από τη παράταξη
"Πειραιάς για Όλους"

Μια «έλλειψη» στην αρχιτεκτονική μελέτη της ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου και άστοχες αλλαγές στην υλοποίηση του έργου απειλούν να «τινάξουν στον αέρα» 800 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής.
Το θέμα αναδεικνύεται από την δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους», της οποίας ο επικεφαλής Νίκος Μπελαβίλας μαζί με στελέχη της παράταξης επισκέφθηκαν μηχανουργεία και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, που εδώ και καιρό εκπέμπουν δραματικό «σήμα κινδύνου».
Για το ίδιο ζήτημα είχε κάνει, τον περασμένο Φεβρουάριο, παρέμβαση και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης, με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη επεσήμανε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανάπλαση σε περίπου 800 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ζητούσε να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο σχεδιασμό των έργων ανάπλασης «προς όφελος

όλων των εγκατεστημένων πειραϊκών επιχειρήσεων στη περιοχή του Αγίου Διονυσίου-Παπαστράτου».
Για να διαβάσετε την ανάρτηση του pireas2day.blogspot.gr για την παρέμβαση του προέδρου του ΕΒΕΠ πατήστε εδώ
Από τις δύο παρεμβάσεις (του κ. Κορκίδη και της δημοτικής παράταξης) προκύπτουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα για τις αιτίες, που έχουν προκαλέσει τα προβλήματα σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως προειδοποιούσε ο κ. Κορκίδης εάν δεν γίνουν διορθωτικές κινήσεις υπάρχει κίνδυνος μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων εκτός Πειραιά, με σημαντικές επιπτώσεις για τη τοπική κοινωνία!
Συγκεκριμένα:
1.    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ στην επιστολή του επεσήμανε ότι  έχουν γίνει πολλές διορθωτικές παρεμβάσεις καθώς «ο αρχικός σχεδιασμός επί χάρτου διαφέρει από την τελική πράξη» ενώ και η παράταξη «Πειραιάς για Όλους» σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι υπάρχουν «πολλές αστοχίες της εφαρμογής της ανάπλασης του Άγιου Διονύση».
Το εύλογο ερώτημα, λοιπόν, που ανακύπτει και πρέπει να απαντηθεί από τον περιφερειάρχη Αττικής και τον δήμαρχο Πειραιά είναι: Τι αλλαγές έχουν γίνει από το αρχικό σχέδιο κατά την υλοποίηση του έργου; Και γιατί;
2.    Σύμφωνα με την παράταξη «Πειραιάς για Όλους» υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα και στην αρχιτεκτονική μελέτη καθώς «δεν είχαν καταγραφεί τα μηχανουργεία και οι είσοδοι τους, τα καταστήματα χονδρεμπορίου, οι πολλές βιοτεχνίες, με αποτέλεσμα τα τριαξονικά οχήματα τροφοδοσίας να μην μπορούν να κινηθούν στραγγαλίζοντας τις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις».
Ένα άλλο πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί (σ.σ. αναπόφευκτα, θα έλεγε κανένας) περιγράφεται από την ίδια δημοτική παράταξη:
Πρόκειται για την «επίθεση που δέχεται η βιοτεχνία από τα μαγαζιά αναψυχής».
«Τα ενοίκια απογειώνονται, οι «μικροί» δεν αντέχουν, ο παραγωγικός Πειραιάς δίνει τη θέση του στον Πειραιά της νύχτας. Είναι επείγον να ληφθούν μέτρα για την προστασία της βιομηχανικής και βιοτεχνικής βάσης του Άγιου Διονύση», αναφέρει η δημοτική παράταξη, χωρίς, πάντως, να είναι σαφές τι μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα…..

Το έργο
Το έργο της ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά. Μετά τις εκλογές η νέα περιφερειακή αρχή θέλησε να οικειοποιηθεί το έργο και οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
 

Η περιοχή της ανάπλασης

Ωστόσο, τώρα, που εμφανίζονται τα προβλήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κανένας αρμόδιος παράγοντας δεν έχει δώσει απαντήσεις, πολύ περισσότερο λύσεις.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 15 εκατομ. € και αφορά, σύμφωνα με την διακήρυξη «στην ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου με κεντρικό πυρήνα τους χώρους των βιομηχανικών κτιρίων και ζώνες εκτεταμένων παρεμβάσεων στο δημόσιο χώρο, με σκοπό την αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής»
Κατά την ίδια διακήρυξη:
Οι παρεμβάσεις γενικά αφορούν:
α) στην αποκατάσταση και αναμόρφωση των δομικών στοιχείων που συνθέτουν το δημόσιο χώρο και καθορίζουν τη λειτουργία του. Και
β) στην ανανέωση και αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού.
Παράλληλα, επιχειρείται και η εφαρμογή  της  μίξης  λειτουργιών,  σύμφωνα  με  τις  γενικές  αρχές  ανάπλασης  της  περιοχής  που ορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Επιδιώκεται η διατήρηση της φυσιογνωμίας της περιοχής και η ανάδειξη των συγκριτικών ιστορικών πλεονεκτημάτων της.

 Στόχος  είναι  η  διατήρηση  και  ανάδειξη  του  βιομηχανικού  χαρακτήρα  της,  παράλληλα  με  τον εκσυγχρονισμό των χρήσεων, την προσέλκυση νέων δραστηριοτήτων, τον έλεγχο κινήσεων και την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος φιλικού στην κίνηση πεζών και ποδηλάτων.
Οι ειδικές παρεμβάσεις στις μελετώμενες οδούς αφορούν ανά περίπτωση στην
1)    Οργάνωση ελευθέρων χώρων και στάσης πεζών
2)    Οργάνωση στάθμευσης οχημάτων
3)    Διαπλάτυνση πεζοδρομίων και ανανέωση οικοδομικών υλικών
4)    Κατασκευή ποδηλατόδρομου
5)    Ενίσχυση και ανανέωση εξοπλιστικών στοιχείων φωτισμού
6)    Ανανέωση και εμπλουτισμός αστικού εξοπλισμού
7)    Αύξηση της επιφάνειας των φυτεύσεων
8)    Αναμόρφωση του συστήματος σήμανσης και αναγνώρισης της περιοχής
9)    Ανακατασκευή- μετακίνηση φρεατίων,
10)    Ανακατασκευή οδοστρώματος
11)    Δημιουργία συγκροτήματος διελεύσεων εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες (ράμπες, ΑΜΕΑ, πλάκες όδευσης τυφλών κ.α)
«Οι πάντες συμφωνήσαμε να προχωρήσει η ανάπλαση που εκκρεμούσε τριάντα χρόνια. Όχι όμως άρπα-κόλλα. Ούτε προς όφελος των λίγων και εις βάρος των πολλών», καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης «Πειραιάς για Όλους»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου