Προβληματισμό προκαλεί στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα η νέα έξαρση των πειρατικών επιθέσεων στον κόλπο της Γουϊνέας στη Δυτική Αφρική.
Η τελευταία καταγεγραμμένη επίθεση έγινε στις 14 Μαρτίου περίπου 208 μίλια βόρεια του Λάγος της Νιγηρίας όταν ένοπλοι πειρατές επιτέθηκαν σε ένα βοηθητικό σκάφος. Ευτυχώς, ο συναγερμός σήμανε εγκαίρως και όλα τα μέλη του πληρώματος κατέφυγαν στους χώρους ενδιαίτησης. Στις εκκλήσεις για βοήθεια απάντησε ένα Νιγηριανό σκάφος ασφαλείας, το οποίο κατέπλευσε αλλά οι πειρατές πρόλαβαν να διαφύγουν προκαλώντας μόνο ορισμένες ζημιές επί του πλοίου.
Ωστόσο, τρεις ημέρες νωρίτερα, τα μέλη του πληρώματος του με σημαία Μάλτας δεξαμενόπλοιου μεταφοράς χημικών Davide B. δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και οι πειρατές, που τους επιτέθηκαν περίπου 210 μίλια νότια του Κοτονού του Μπενίν πήραν ομήρους 15 ναυτικούς, μέλη του πληρώματος, Ρουμάνους και Φιλιππινέζους ναυτικούς, απαιτώντας λύτρα για να τους απελευθερώσουν.
Το πλοίο, που είναι Ολλανδικών συμφερόντων, είναι κατασκευής του 2016 και έχει μεταφορική ικανότητα 19.800 τόνων. Είχε αποπλεύσει από το Ρίγα της Λετονίας με προορισμό το Λάγο της Νιγηρίας. Ωστόσο, μετά την πειρατεία στο πλοίο παρέμειναν 6 μέλη του πληρώματος, που αναφέρθηκε ότι είναι ασφαλείς και υποχρεώθηκαν να αγκυροβολήσουν στη Γκάνα.
Η διαχειρίστρια εταιρεία De Poli Shipmanagement ανακοίνωσε ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την ταχύτερη και ασφαλή απελευθέρωση των ναυτικών της, πράγμα που πρωταρχική προτεραιότητά της.
Σε νεότερη ενημέρωση ανώτερο στέλεχος της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με τους ομήρους, ανέφερε πως «είναι καλά αν και κάτω από δύσκολες συνθήκες» και επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.
Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο για τη Πειρατεία σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι αυτή η επίθεση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επανάληψη σοβαρών περιστατικών απαγωγής στον Κόλπο της Γουινέας μετά από μια περίοδο σχετικά χαμηλής δραστηριότητας κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
«Αυτό θα ήταν εντελώς απαράδεκτο και παραμένει επείγουσα η ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του εγκλήματος, το οποίο συνεχίζει να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια αθώων ναυτικών. Τα κράτη σημαίας και τα ναυτικά έθνη καλούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους και να στηρίξουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία στις συνεχείς προσπάθειές τους να συγκεντρώσουν μια άμεση και ουσιαστική απάντηση σε αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα », λέει το Γραφείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου ο Κόλπος της Γουινέας κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό επιθέσεων το 2020, με 130 ναυτικούς να κρατούνται όμηροι σε 22 ξεχωριστά περιστατικά. Αυτό συγκρίνεται με το προηγούμενο υψηλό των 121 απαχθέντων το 2019 από 17 περιστατικά.
Συνολικά, το 2020 το Κέντρο Αναφορών Πειρατείας κατέγραψε παγκοσμίως 195 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων, σε σύγκριση με 162 το 2019. Η άνοδος οφείλεται στην αύξηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας που αναφέρθηκε στον Κόλπο της Γουινέας, καθώς και στην αυξημένη δραστηριότητα ένοπλης ληστείας στα Στενά της Σιγκαπούρης.
Η μεγάλη αύξηση των πειρατικών επιθέσεων στον κόλπο της Γουινέας οδήγησε τη κυβέρνηση της Δανίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με κυβερνήσεις κρατών της Δυτικής Αφρικής μετά από την απόφασή της να στείλει μια φρεγάτα στον Κόλπο της Γουινέας για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πειρατείας.
Το υπουργείο Άμυνας στην Κοπεγχάγη δήλωσε στις 16 Μαρτίου ότι θα αναπτύξει φρεγάτα για να περιπολεί διεθνή ύδατα στον κόλπο, το πιο επικίνδυνο για τους ναυτικούς παγκοσμίως. Το πολεμικό πλοίο θα παρέχει συνοδεία στην εμπορική ναυτιλία και θα πραγματοποιεί επιχειρήσεις διάσωσης μετά από πειρατικές επιθέσεις.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να «υποβάλει πρόταση για κοινοβουλευτική απόφαση σχετικά με στρατιωτική συμβολή για την καταπολέμηση της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας» μέσα σε αρκετούς μήνες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας μέσω email. Θα επιδιώξει επίσης τη διαπραγμάτευση των απαραίτητων συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής μεταφοράς και δίωξης συλληφθέντων πειρατών, με σχετικές κυβερνήσεις στην περιοχή», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου