Σελίδες

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Βουλή: Η κυβέρνηση επιμένει στη δημιουργία επεξεργασίας σκουπιδιών στο Σχιστό!

 «Έκρηξη» προκαλεί στη Β’ Πειραιά η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μεταφέρει, ξανά, στο Σχιστό τα απορρίμματα πολλών Δήμων της Αττικής!
Το θέμα «ξεδιπλώθηκε», τη Δευτέρα 1/2/2021, στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Ραγκούση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα να «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα» αποφεύγοντας να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε δύο κρίσιμα ερωτήματα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ραγκούσης έθεσε δύο ζητήματα, που αφορούσαν ισάριθμες κυβερνητικές αποφάσεις:

1.    Τη «με νόμο αδειοδότηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία συνεννόηση με τους Δήμους που αφορά η συγκεκριμένη χωροθέτηση»
«Δόθηκε αδειοδότηση σε αυτόν το ΣΜΑ του Πειραιά στα διοικητικά όρια του Δήμου Περάματος -δηλαδή, προέκυψε μία αδειοδότηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ενός δήμου στα διοικητικά όρια ενός άλλου δήμου- και, μάλιστα, χωρίς καμία τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, κάτι που με έναν τρόπο πολύ κραυγαλέο παραβιάζει, αν μη τι άλλο, το άρθρο 24 του Συντάγματος».
2.    Η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό του Δήμου Περάματος - Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που προωθείται από την κυβερνητική Επιτροπή για τα ΣΔΙΤ με απόφαση του Περιφερειάρχη «την ώρα που ο νέος νόμος για την ανακύκλωση, που αναμένεται να περιορίσει δραστικά τις ποσότητες που θα καταλήγουν για επεξεργασία σε μία τέτοια μονάδα, είναι προς επεξεργασία, διαβούλευση και αργότερα στη Βουλή προς ψήφιση, την ώρα που και ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα στην Αττική είναι και αυτός σε αναθεώρηση».
«Και όλα αυτά, ειδικά τα τελευταία για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, με τη λογική των ΣΔΙΤ, της ιδιωτικοποίησης δηλαδή, που σαφώς επιβαρύνει τους πολίτες, όταν δεν είναι η μοναδική λύση,  όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει πραγματικά πολύ μεγάλη δυνατότητα άντλησης πόρων και από το Ταμείο Ανάπτυξης σήμερα, αλλά και από το ΕΣΠΑ που υπάρχει στη διάθεση της χώρας, πόροι, δηλαδή, που θα έδιναν τη δυνατότητα ακόμη και αν έπρεπε να γίνουν αυτές οι επενδύσεις να γίνουν με κοινοτική χρηματοδότηση και όχι να αφαιρεθεί αυτή η αρμοδιότητα από τους ΟΤΑ και την ίδια στιγμή να επιβαρυνθούν οι πολίτες»
Απαντώντας ο υπουργός μίλησε, γενικά, για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης απορριμμάτων ενώ για τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων θέλησε να μεταφέρει τη συζήτηση λέγοντας ότι προβλεπόταν και στο σχέδιο της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, χωρίς, όμως, να πει ότι τότε αφορούσε μόνο τους Δήμους της Β’ Πειραιά και το Δήμο Πειραιά και δεν θα γινόταν με ΣΔΙΤ!
«Τελικά δεν ήταν προσωπική πολιτική του κ. Χατζηδάκη οι αποφάσεις αυτές, αλλά είναι μία κεντρική κυβερνητική απόφαση. Γι’ αυτόν τον λόγο όχι μόνο δρομολογήθηκαν με τις αποφάσεις που πήρε, αλλά και εσείς σήμερα ουσιαστικά τις υπερασπίζεστ娻, σχολίασε ο κ. Ραγκούσης. Και συνέχισε τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:
•    «Το σύνολο της Β΄ Πειραιά, το σύνολο των κατοίκων, {θεωρεί} εξαιρετικά άδικες και σκανδαλώδεις αυτές αποφάσεις. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η διαχείριση των απορριμμάτων κατ’ αυτόν τον τρόπο.
«Και θέλω να σας είμαι πάρα πολύ καθαρός, γιατί εκπροσωπώ αυτούς τους πολίτες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν είναι η ιδέα τους ή η άποψή τους «μακριά από εμάς τα δικά μας απορρίμματα, να τα πάρουν άλλοι να τα διαχειρίζονται». Όχι, λένε: «Τα δικά μας δικά μας. Εδώ να γίνει η διαχείριση». Αυτό που, όμως, υπερασπίζονται είναι το δικαίωμά τους να μη μεταβληθεί η Β΄ Πειραιά στον σκουπιδότοπο της Αττικής, αυτό δηλαδή που προωθούν οι δύο αυτές συγκεκριμένες αποφάσεις.
» Έχουν πει κατ’ επανάληψη ότι θέλουν να είναι μέρος της λύσης, αλλά δεν μπορεί να γίνουν αυτοί το πρόβλημα. «Δεν μπορεί να γίνουμε εμείς», λένε οι κάτοικοι της Β’ Πειραιά, «ο σκουπιδότοπος της Αττικής
».
•    «Κανονικά, εάν κάποιος θέλει να είναι και να λειτουργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα, σύμφωνα με τους κανόνες της σωστής διακυβέρνησης, της δίκαιης διακυβέρνησης απέναντι στους πολίτες, αυτές τις αποφάσεις, κύριε Σκρέκα, θα τις ανακαλέσει. Δεν θα τις ανακαλέσει μία κυβέρνηση -και όχι απλώς ένας υπουργός-, μόνο αν έχει από πάνω, από το Μαξίμου, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εντολή, για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών, που θέλουν να πάρουν αυτές τις δουλειές, μόνο αν υπάρχει από όλους εκείνους εντολή «αφήστε τα πράγματα όπως είναι, να μείνουν τα πράγματα όπως υπάρχουν αυτή τη στιγμή». Διαφορετικά, πρέπει να αλλάξουν, πρέπει αυτές οι αποφάσεις να ανακληθούν»
Στη δευτερολογία του ο υπουργός απάντησε στο «ίδιο μήκος κύματος» αρνούμενος φυσικά να δεσμευτεί για ανάκληση αυτών των αποφάσεων και επιχειρώντας να μεταφέρει αλλού τη συζήτηση, αφήνοντας, μάλιστα, αιχμές για τους κατοίκους της Β’ Πειραιά που εναντιώνονται στη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης του Δήμου Πειραιά λέγοντας:
«Φανταστείτε, δηλαδή, τι θα γινόταν, αν με τον ίδιο τρόπο που εσείς αντιμετωπίζετε το ΣΜΑ στο Σχιστό, αντιμετώπιζαν άλλοι δημότες άλλων δήμων χώρους που αυτήν τη στιγμή υποστηρίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων ολόκληρης της Αττικής και το ίδιο και σε άλλους νομούς της Ελλάδος, αν αυτό το οποίο εκφράζετε εσείς, το ίδιο εκφράζανε και άλλοι δημότες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι οι αποδέκτες απορριμμάτων όχι από άλλους δήμους, από ολόκληρο το Λεκανοπέδιο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου