Σελίδες

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή κρατικής βοήθειας σε πληγέντες από το σεισμό. Πόσα σπίτια έπαθαν ζημιά στο Κερατσίνι

Στα… συρτάρια παραμένει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που αναμένουν οι ιδιοκτήτες κτιρίων για να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για επισκευή ή ανακατασκευή για την αποκατάσταση βλαβών, που προκλήθηκαν από το σεισμό της 19ης Ιουλίου.
Η ΚΥΑ έχει συνταχθεί και κατά πληροφορίες
οριοθετείται όλη η Περιφέρεια Αττικής ως σεισμόπληκτη περιοχή ενώ καθορίζονται τα πιστωτικά μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών σε πληγέντα κτήρια. Ήδη, έχει υπογραφτεί από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και μετά την υπογραφή της από τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών θα γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή, που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία και από 20% άτοκο δάνειο που χορηγείται από τράπεζες.
Η καθυστέρηση, που έχει υπάρξει για την έκδοση αυτής της ΚΥΑ, έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί και η επόμενη ΚΥΑ, με την οποία θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων των οποίων η μόνιμη και κύρια κατοικία τους έχει χαρακτηριστεί από τον δευτεροβάθμιο έλεγχο «κίτρινο» (κτίριο προσωρινά ακατάλληλο για χρήση) ή «κόκκινο» (κτίριο επικίνδυνο για χρήση).
Το όλο θέμα αφορά πολλές οικογένειες, κατοίκων του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, που τα ακίνητά τους χαρακτηρίστηκαν «μη κατοικήσιμα».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ερώτηση του βουλευτή Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση μέχρι και τις 6 Αυγούστου είχαν διαβιβαστεί συνολικά 15.419 αιτήσεις, που αφορούν σε περίπου  10.000 κτήρια. Απ’ αυτές έχουν ελεγχθεί 5.416 κτίρια από τα οποία 964 (ποσοστό 17,8%) χαρακτηρίστηκαν ως «μη κατοικήσιμα».
Ειδικά στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας μέχρι την παραπάνω ημερομηνία είχαν διαβιβαστεί 914 αιτήσεις, που αφορούσαν περίπου 450 κτίρια.
Απ’ αυτές ελέγχθηκαν 315 κτίρια από τα οποία τα 83 (ποσοστό 26%)  χαρακτηρίστηκαν ως «μη κατοικήσιμα». Απ’ αυτά τα 82 είναι κατοικίες και ένας επαγγελματικός χώρος.

@ (Σχόλιο) Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιδεικνύει ταχύτητα μόνο σε ότι αφορά επιχειρηματίες και επενδύσεις, αλλά πολύ περισσότερο στα θέματα των πολιτών. Για αυτό, πρέπει μέσα στην εβδομάδα να βγουν οι αναγκαίες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ώστε ο κόσμος να πάρει τα χρήματα, που δικαιούται για να φτιάξει το σπιτικό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου