Σελίδες

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Πως είναι σήμερα τα 12 παιδιά που σώθηκαν από τη σπηλιά- Τι φοβούνται οι γιατροί- Γιατί γίνονται συνεχώς ιατρικές έρευνες

Αδυνατισμένα αλλά σε καλή κατάσταση είναι τα 12 παιδιά, ηλικίας 11 έως 16 ετών, μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας, που μαζί με τον προπονητή τους, διασώθηκαν, μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη αλλά- ευτυχώς- επιτυχημένη επιχείρηση, στα έγκατα μιας σπηλιάς στη Ταϊλάνδη.
Η επιχείρηση, που παρακολούθησε, με κομμένη την ανάσα, όλος ο πλανήτης ολοκληρώθηκε, τη Τρίτη, με την απομάκρυνση από τη σπηλιά και των τελευταίων παιδιών μαζί με το προπονητή τους.
Ο 23χρονος προπονητής, πρώην καλόγερος Βουδιστικού μοναστηριού, κατάφερε, με διαλογισμό, να διατηρήσουν τα παιδιά την ψυχραιμία τους, στη διάρκεια της 17ημερης παραμονής τους στη σπηλιά.
Με την έξοδό τους τα παιδιά από τη σπηλιά διακομίζονταν αμέσως με ασθενοφόρα και ελικόπτερα σε νοσοκομείο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων, από την περιοχή της σπηλιάς.
Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί και μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης:
•    Τα παιδιά ήταν υποσιτισμένα και αδύναμα, γεγονός που δημιουργεί φόβο ότι μπορεί να είναι ευπαθή σε μικρόβια. Το κάθε παιδί έχει χάσει, κατά μέσο όρο, δύο κιλά.
«Από την αξιολόγησή μας είναι σε καλή κατάσταση.  Τα παιδιά ήταν καλά φροντισμένα στο σπήλαιο. Τα περισσότερα έχασαν κατά μέσο όρο 2 κιλά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Thongchai Lertwilairattanapong, επιθεωρητής του υγειονομικού τμήματος της Ταϊλάνδης, σημειώνοντας ότι τα παιδιά θα αρχίσουν να εξέρχονται μετά από 7ημερη παραμονή σε καραντίνα.
Όλα τα παιδιά:
•    Βρέθηκαν να έχουν χαμηλές θερμοκρασίες σώματος και τους δόθηκαν ζεστά ρούχα,
•    Υποβάλλονται σε λεπτομερή έλεγχο των ματιών τους ενώ φοράνε, συνεχώς, Στα μάτια τους φοράνε λευκές μαλακές ταινίες ως προφύλαξη για να βοηθηθούν να προσαρμοστούν στο φως μετά από περισσότερο από δύο εβδομάδες σε ένα σχεδόν σκοτεινό περιβάλλον.
•    Παρακολουθούνται διαρκώς από ψυχιάτρους και ψυχολόγους, για να αναζωογονηθούν διανοητικά και κυρίως να μην υπάρξουν, αργότερα, ψυχικά τραύματα από την περιπέτειά τους.
•    Γίνονται διαρκώς ενδελεχείς μικροβιολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθούν τυχόν λοιμώξεις.
•    Έγιναν εμβολιασμοί κατά της λύσσας (σ.σ. μπορεί να μεταδοθεί από δάγκωμα νυχτερίδας) και του τέτανου.
Μερικά από τα πρώτα αγόρια, που βγήκαν από το σπήλαιο, παρουσίαζαν αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια, δημιουργώντας ανησυχία για ύπαρξη λοιμώξεων.
Δύο παιδιά έδειξαν σημάδια πνευμονίας αλλά ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία, ένα είχε χαμηλό καρδιακό ρυθμό αλλά ανατάχθηκε γρήγορα και ένα είχε μια γρατζουνιά στο δεξί του αστράγαλο, η οποία προσέχθηκε για τον φόβο μόλυνσης από τέτανο.
Ήδη, τα πρώτα τέσσερα αγόρια μπορούν να φάνε κανονικά φαγητό αλλά όχι πικάντικα πιάτα, που είναι ιδιαίτερα αγαπητά στη Ταϊλάνδη ενώ επικοινώνησαν με τους συγγενείς τους, οι οποίοι για λόγους προφύλαξης των παιδιών φορούσαν ειδικές στολές, μάσκες και δίχτυ στα μαλλιά. Κατ’ άλλες πηγές η επικοινωνία έγινε πίσω από τζάμι με τηλέφωνα του νοσοκομείου κατ’ άλλες από απόσταση δύο- τριών μέτρων.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την από εδώ και πέρα πορεία των παιδιών:
•    Πώς αισθάνονται μετά τη θεραπεία;
Συνολικά αισθανόταν καλύτερα, χωρίς πυρετό και χαμογελούσαν.
Όμως, οι γιατροί είπαν ότι τα αγόρια κρατήθηκαν σε καραντίνα. Οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να τους δουν μέσω ενός φραγμού απομόνωσης γυαλιού και να τους μιλήσουν μέσω νοσοκομειακών τηλεφώνων.
Θα περάσουν τουλάχιστον επτά ημέρες πριν να απελευθερωθούν από το νοσοκομείο, δήλωσε ο Jedsada Chokdumrongsuk, μόνιμος γραμματέας στο υπουργείο Δημόσιας Υγείας.

•    Γιατί βρίσκονται σε καραντίνα;
Τα αγόρια ήταν υποσιτισμένα και αδύναμα, και οι γιατροί πιθανότατα ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να είναι ευπαθή σε μικρόβια που έχουν εξαπλωθεί από μέλη της οικογένειας ή άλλους επισκέπτες, δήλωσε ο Wan Lipkin, εμπειρογνώμονας στον τομέα των λοιμωδών νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.
Αλλά είναι επίσης πιθανό να υπάρχουν κίνδυνοι μόλυνσης και για τους άλλους. Οι ιατροί της Ταϊλάνδης δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τι είδους ασυνήθιστες ασθένειες που μπορεί να έχουν πάρει τα αγόρια στη σπηλιά.
«Δεν βιώσαμε ποτέ αυτό το θέμα από μια βαθιά σπηλιά» και οι γιατροί κάνουν μια σειρά δοκιμών στα αγόρια, είπε ο κ. Jedsada.
Οι νυχτερίδες ζουν σε σπηλιές. Μπορούν να μεταδώσουν ιούς που κυμαίνονται από λύσσα μέχρι Nipah (ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως από νυχτερίδες και μπορεί να είναι θανατηφόρος). Τα αγόρια είπαν στους γιατρούς ότι δεν είδαν νυχτερίδες ή άλλα ζώα και οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο οι νυχτερίδες να μένουν τόσο βαθιά σε μια σπηλιά όπως ήταν τα αγόρια.
Ο Δρ Lipkin δήλωσε ότι πιθανότατα οι κίνδυνοι ήταν τα βακτήρια του τετάνου που θα μπορούσαν να μολύνουν ένα τραύμα, τα βακτήρια που προκαλούν διάρροια που θα μπορούσαν να έχουν μολύνει τα νερά των σπηλαίων και τα εισπνεόμενα μυκητιακά σωματίδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας.

•    Ποιο είναι το μέλλον για τα αγόρια;

Ο Δρ Lipkin δήλωσε ότι τα πιο πιθανά προβλήματα θα προκύψουν από "το άγχος που συνδέεται με αυτή την άσχημη εμπειρία".
Ένας από τους ιατρούς της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι τα αγόρια ήταν ευτυχισμένα, αλλά οι ψυχολόγοι θα τα αξιολογούσαν.
Η καθοδηγούμενη απόδραση ήταν αγχωτική και ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραϊούτ Τσαν-οχά είπε ότι τα αγόρια έλαβαν ένα φάρμακο κατά του άγχους για να τα βοηθήσει να ηρεμήσουν τα νεύρα τους.
Οι άνθρωποι που υπομένουν ένα τόσο έντονο και επικίνδυνο γεγονός μπορούν να υποφέρουν από διαρκές άγχος, κατάθλιψη και άλλα συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου