Σελίδες

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Απώλειες είχε η κυβέρνηση στη ψηφοφορία για το άρθρο 70- Γιατί η Καρακώστα έδωσε εν μέρει δίκιο στη Μανωλάκου- Ολο το παρασκήνιο

Με… απώλειες για τη κυβερνητική πλειοψηφία «πέρασε» από τη Βουλή το άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.
Το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο παρατείνει τη λειτουργία επιχειρήσεων μέχρι και 20 χρόνια ακόμα και σε περιοχές, που αλλάζει η χρήση γης, ήταν ένα απ’ αυτά, που ζητήθηκε από την αντιπολίτευση και έγινε ονομαστική ψηφοφορία.
Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας φαίνεται ότι το άρθρο, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη και των δημάρχων Περάματος και Κερατσινίου- Δραπετσώνας, από τους βουλευτές της Β Πειραιά υπερψηφίστηκε μόνο από το Δημ. Βίτσα του ΣΥΡΙΖΑ και Δημ. Καμμένο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Αντίθετα καταψηφίστηκε από τις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα, Νίνα Κασιμάτη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, που είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων.
Φυσικά, καταψηφίστηκε και από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, μόνο αυτοί του ΚΚΕ έκαναν ειδικές αναφορές στις ομιλίες τους.
Από τα πρακτικά της Βουλής φαίνεται και ένας «διάλογος» (που θα μπορούσαν να είχαν) μεταξύ της βουλευτού του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου και του ΣΥΡΙΖΑ Εύης Καρακώστα. Ας δούμε τις δύο απόψεις:
Δ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Τι λέει το φωτογραφικό άρθρο 70; Ότι οι δραστηριότητες εταιρειών, όπως παραδείγματος χάρη πετρελαιοειδών, που έπρεπε να σταματήσουν να λειτουργούν δίπλα σε σπίτια και σχολεία, δεν υποχρεούνται σε απομάκρυνση. Μάλιστα, δίνει δικαίωμα επέκτασης εντός του χώρου όπου λειτουργούσαν και μέσα στα όρια του βαθμού όχλησης για προστασία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τι σημαίνει; Ότι είναι φωτογραφικό για να ευνοηθεί προκλητικά το κεφάλαιο, όπως οι 149 δεξαμενές πετρελαιοειδών χιλιάδων τόνων στο Πέραμα, ενταγμένα στο master plan του κινέζικου μονοπωλίου της COSCO ή ακόμα η λειτουργία δεξαμενών του μεγαλοεπιχειρηματία Μελισσανίδη στη Δραπετσώνα, στα Λιπάσματα.
Είχαν δοθεί άδειες λειτουργίας που λήγουν για εγκατάσταση δεξαμενών, για αποθήκευση, επεξεργασία και πώληση πετρελαιοειδών και μάλιστα καταχρηστικά, παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων των περιοχών αυτών, αφού απέχουν μόλις μερικά μέτρα από σπίτια και σχολεία και η χρήση γης, τουλάχιστον στη Δραπετσώνα, έχει χαρακτηριστεί πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού, υγείας, ενώ στο Πέραμα είναι μέσα σε οικιστική περιοχή.
Τι ζητούν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά; Να απαλλοτριωθούν, εξάλλου λήγουν και οι άδειες, για χώρο πρασίνου και αναψυχής. Αντί γι’ αυτό, έρχεστε με το άρθρο 70 για να εξασφαλίζετε ισόβια εγκατάσταση σε βάρος της ζωής και της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων σε αυτές τις λαϊκές περιοχές. Είναι ντροπή και πρόκληση και ίσως ισχύει και για άλλες περιοχές και εταιρείες.

Καρακώστα: «Η κ. Μανωλάκου εν μέρει έχει δίκιο»
Ε. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ: Βεβαίως θέλω να αναφερθώ στο άρθρο 70, που αναφέρθηκε και η συνάδελφος κυρία Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία εν μέρει έχει δίκιο. Έχω να πω το εξής. Παραλάβαμε στον τομέα της χωροταξίας ένα τοπίο πραγματικά κενό. Και εξηγώ τι εννοώ. Χωρίς κτηματολόγιο, χωρίς δασικούς χάρτες, χωρίς χρήσεις γης εγκατεστημένες σε όλη την Ελλάδα, αλλά χρήσεις γης που πηγαίναν και ερχόταν ανάλογα με το ποια βιομηχανία, βιοτεχνία θέλουμε να τοποθετήσουμε οπουδήποτε, ήρθαν οι δανειστές να βρουν κενό.
Υποχρέωσή μας είναι αυτή η διάταξη του άρθρου 70 να έρθει να ερμηνευθεί μαζί με χωροταξικά σχέδια τα οποία θα καθορίζουν ακριβώς τις χρήσεις γης και θα απαλλάσσουν τις οικιστικές περιοχές από οχλούσες επιχειρήσεις που πραγματικά γειτνιάζουν με τα σπίτια τους, τα σχολεία τους, τους κοινόχρηστους χώρους τους.
Θα ταχθούμε, λοιπόν, υπέρ της διόρθωσης αυτού του θέματος και με ερμηνευτικές εγκυκλίους, διατάξεις, αλλά και με αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού που επιβάλλει αυτές τις κακές συνθήκες.
@ Το παρασκήνιο λέει ότι τη διάταξη- φωτιά στο πολυνομοσχέδιο εντόπισε πρώτος ο Γιώργος Γαβρίλης και ενημέρωσε τους δημάρχους. Ωστόσο, εκείνος που… άστραψε και βρόντηξε ήταν ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και καθώς ανήκει πάρα πολλά χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ, παλαιότερα Συνασπισμό, πήρε διάφορα τηλέφωνα και οι φωνές του ακούγονταν μέχρι τη… πλατεία Κοραή. Και φαίνεται ότι έπιασαν τόπο και θα υπάρξουν  διορθωτικές κινήσεις. Για να δούμε….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου